Skijaško trčanje

Najzdravija tjelesna aktivnost! Naučite trčati na skijama i tako se počnite baviti najkorisnijim sportom na svijetu.

Skijaško trčanje (nordijsko skijanje ili cross country skijanje) se danas smatra najučinkovitijim i najzdravijim oblikom sportske rekreacije te je ujedno najzahtjevnija aerobna aktivnost kojom se troši najviše kalorija. Razlog je to što su kod skijaškog trčanja zastupljene sve skupine mišića, odnosno cjelokupna tjelesna muskulatura. To je sportsko-rekreativna disciplina u kojoj tijelo najprirodnije podnosi napor fizičke aktivnosti.

U odnosu na atletsko trčanje,kod skijaškog trčanja mišići ruku,ramenog pojasa i trupa, znatno su više opterećeni zbog odgurivanja sa skijaškim štapovima.

Ono također omogućava pojačanu funkciju dišnih organa u najpovoljnijim prirodnim uvjetima čistog planinskog zraka i neusporedivo lijepog zimskog okruženja,te pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje vašeg tijela a dušu ostavlja bogatiju za jedno iskustvo kojem ćete se htjeti opet vratiti.

Ovdje najbolje dolazi do izražaja ona dobra, stara poslovica: “U zdravom tijelu - zdrav duh.”.

Uglavnom,sve što vrijedi za nordijsko hodanje (vidi nordijsko hodanje), vrijedi i za skijaško trčanje s time da su opterećenja na tetive,zglobove i leđa još manja zbog kliznog koraka.

Skijaško trčanje svakim danom postaje sve popularniji vid rekreacije za sve dobne skupine.Isto tako je i natjecateljski sport koji je standardan od zimskih Olimpijskih igara 1952. u Oslu. Razvilo se iz potrebe za lakšim transportom ljudi i robe u područjima koja su veći dio godine prekrivena snijegom te je jedna od najstarijih skijaških disciplina.Prvo natjecanje održano je krajem 18.st.,dok danas natjecanja u skijaškom trčanju obuhvaćaju cijeli raspon duljina staza od sprint utrka,nekoliko stotina metara,pa do maratona,od nekoliko desetaka kilometara.Osim kao samostalna disciplina sastavni je dio dva kombinirana sporta-nordijske kombinacije,koja povezuje skijaško trčanje i skijaške skokove,te biatlona,koji povezuje skijaško trčanje i streljaštvo.

Oprema za skijaško trčanje

Za skijaško trčanje potrebne su skije, koje su u usporedbi sa skijama za alpsko skijanje bitno uže i duže. Skijaški štapovi su također bitno duži nego kod alpske varijante, jer moraju omogućiti efikasno odgurivanje.Skijaški vezovi u skijaškom trčanju omogućavaju podizanje pete od površine skije, dok su prsti pričvršćeni tako da omogućavaju odgurivanje i potisak na skiju.

Sve dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela 098 177 25 85 ili na email: info@gorski-tok.hr.

Cijene

Mala škola skijaškog trčanja 2h – 45 € *
(*) cijena “Male škole” uključuje korištenje naše opreme za skijaško trčanje(skije,štapovi,cipele), a program se izvodi na idiličnim skijaškim stazama Gorskog kotara.

Iznajmljivanje opreme za skijaško trčanje (skije, štapovi, cipele) – 25 €

Popust za djecu do 14 godina – 40%

“Gorski tok” snježni vikend – 85 €
1.dan uključuje malu školu ski trčanja i klizanje (ledena dvorana u Delnicama)
2.dan uključuje ski trčanje i plivanje (bazen u Delnicama)

Rezervirajte svoju avanturu već sada!

Fotografije