Lokacija

Rijeka Kupa, Gorski kotar

Rijeka Kupa izvire iz krškog jezerca tirkizno zelene boje u Nacionalnom parku Risnjak kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru.

Ispod izvora Kupa je brza rijeka, dok se nakon dvadesetak kilometara smiruje i postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu.

U svom gornjem (gorskom) toku, Kupa se probija kroz šumovit kanjon Sv. Ane u kojem nailazimo na sistem od 5 brzaka koji pohodimo na svom rafting izletu.

Nakon nešto više od dvadeset kilometara Kupa dolazi do mjesta Brod na Kupi u delničkoj općini gdje se nalazi naš športsko rekreativni centar na adresi Kralja Tomislava, 11.

Tu kao što možete vidjeti u ponudi pripremamo za vas rafting i kanu safari izlete.

Rijeka Kupa je pogodna za vožnju rafting čamcima za visoka vodostaja i kanuom i kajakom za nižeg. Osim toga u ljetnim mjesecima Kupa je pogodna za kupanje te su uređena mnoga kupališta. Kupa je također bogata i ribom te je vrlo pogodna za sportski ribolov.

Na rijeci Kupi postoji samo jedna hidroelektrana (Ozalj) koju je konstruirao Nikola Tesla. Rijeka Kupa se cijelim svojim tokom u dužini od 296 km nalazi u Republici Hrvatskoj, tako da je ona najduža rijeka koja izvire i ima svoje ušće u Republici Hrvatskoj.

Prvih pedesetak kilometara je zasigurno najzanimljivija, ona je u tom dijelu prava “gorska ljepotica”.